Kystgården fjøs

Kystgården i kveldssol 14.10.2014. I venstre kant av bildet ser vi stein som skal bli til grunnmur i fjøset.

Nå er vi godt igang med bugginga av fjøset, som ligger ca. 50 m ovom de andre bygningene på museet Kystens Arv i Stadsbygd. Fjøsbygningen vil gjøre dette småbruket komplett. Fra før av består det av våningshus, stabbur, mastu og smie.
Småbruket skal sammen med resten av museets samlinger og aktiviteter, vise dagliglivet til distriktets mange fiskerbønder for drøyt 100 år siden.
I sommersesongen er det tenkt å ha et utvalg av husdyr i og rundt fjøset, sånn at unger og og andre kan få nærkontakt med disse under betryggende omstendigheter. Bildene nedenfor viser framdriften etterhvert som tingene skjer.


 Ovenfor ser vi omtrent hvordan fjøset med låve og låvebru skal se ut.

Sånn er bygningene plassert på gårdstunet når fjøset kommer på plass.

 I slutten av august -14 kom den første ladningen med tømmer inn på saga til Einar Borgfjord. Det var en gave fra Jonny Foss, og disse ble saget til 6 toms laftetømmer.

Andre og siste tømmerparti ble 2. oktober meget velvillig saget av Knut Finserås, med hjelp av 4 andre meget frivillige. Her ser vi Knut til venstre, og Magne Nilsen til høyre.

Det var ikke småtteri. Godt over hundre stokker tilsammen kom som gave fra Svein Olav Nilsen og Kjell Overskott. Av dette ble det 44 laftestokker og alskens reisverk og taktro etter standard fra år 1895.

Og da de fikk servert Verdens Beste til kaffen, klarte de ikke å holde smilet tilbake. Fra venstre ser vi Jan Olav Leinsli, Per Raudberget og Jakob Bjørgan. De var forresten blide før de fikk kaka og.

Mange var innblandet i barkinga av første og andre parti. Her ser vi Jakob Bjørgan og Annar bakken i fint driv på Raudberg 8. oktober.
Må nevne ei historie fra første barkepartiet ved museet. Et ektepar som hadde vært innom museet, kom interessert bort til oss som barket, og frua spurte på klingende Oslo-dialekt om det var båt vi skulle bygge. Heldigvis eller uheldigvis var det Jakob Foss som sto nærmest. Han retta seg opp og kom ganske alvorlig med følgende forklaring: Nei, vi hell på me å bygge bru over Trondheimsfjorn! 

Da Arild Hammer hadde kjørt inn og ut av porten 50 ganger med trucken, lå det 90 laftestokker pent oppstabla i laftehallen. No planlegge vi laftekurs og lafting av fjøskassen med to rom. Januar 2015 kan være en fin tid for oppstart.
Ellers retter vi en stor takk for velvillig bistand med traktorkjøring til Ole Nik. Sand, Trond Magne Askjem og Jan Olav Leinsli.

Her er hele den dyktige laftegjengen samlet i laftehallen ved den ferdige fjøskassen.
Fra venstre: Steinar Saksgård, Tor Idar Småvik (kursleder), Kenneth Bjørkli, Oddgeir Kvithyll,
Arild Hammer, Johannes Hammer, Bendich Jensen, Halvard Hvitsten og Andreas Brødreskift.
Det vanket bløtkake og etterhvert også diplomer til kursdeltakerne.

Fra venstre: Oddgeir, Kenneth, Arild og Johannes i gang med tømring av vognbua.

Så langt kom vi før høstmørket kom for alvor. Nå på vinteren lager vi liner og takbukker m.m. innendørs i båtbyggeriet. 

Her er vi i april 2018. Målet er å få bygget under tak før vinteren.

I september går det godt, og høstværet er med oss.

Sola er fortsatt med oss i november, og låvebrua er i emning

Så langt kom vi i desember, og taket ble tett ja.

Neste post på programmet er legging av golv i fjøset, og innvendig arbeid på låven. Ta kontakt om du har lyst til å bruke litt av fritida di her.

henv.: Inge Solstad, 917 33 419