Kystgården fjøs

Nå er vi godt igang med fjøsbygginga på "Kystgården", som ligger nær de andre bygningene på museet Kystens Arv i Stadsbygd. Fjøsbygningen vil gjøre dette småbruket komplett. Fra før av består det av våningshus, stabbur, mastu og smie.
Småbruket skal sammen med resten av museets samlinger og aktiviteter, vise dagliglivet til distriktets mange fiskerbønder for drøyt 100 år siden.
I sommersesongen vil vi ha et utvalg av husdyr i og rundt fjøset, sånn at unger og og andre kan få nærkontakt med disse under betryggende omstendigheter. Bildene nedenfor viser framdriften etterhvert som tingene skjer.

Kystgården foto

 Kystgården i kveldssol 14.10.2014. I venstre kant av bildet ser vi stein som skal bli til grunnmur i fjøset

fjøs

 Ovenfor ser vi omtrent hvordan fjøset med låve og låvebru skal se ut.

 

kystgården

Sånn er bygningene plassert på gårdstunet når fjøset kommer på plass.

  

tømmer1

 I slutten av august -14 kom den første ladningen med tømmer inn på saga til Einar Borgfjord. Det var en gave fra Jonny Foss, og disse ble saget til 6 toms laftetømmer.

 

magne

 Andre og siste tømmerparti ble 2. oktober meget velvillig saget av Knut Finserås, med hjelp av 4 andre meget frivillige. Her ser vi Knut til venstre, og Magne Nilsen til høyre.

 

bobil

Og det var ikke småtteri. Godt over hundre stokker tilsammen kom som gave fra Svein Olav Nilsen og Kjell Overskott. Av dette ble det 44 laftestokker og alskens reisverk og taktro etter standard fra år 1900.

 

bobil2

 Og da de fikk servert Verdens Beste til kaffen, klarte de ikke å holde smilet tilbake. Fra venstre ser vi Jan Olav Leinsli, Per Raudberget og Jakob Bjørgan. De var forresten blide før de fikk kaka og.

 

barking

Mange var innblandet i barkinga av første og andre parti. Her ser vi Jakob Bjørgan og Annar bakken i fint driv på Raudberg 8. oktober.
Må nevne ei historie fra første barkepartiet ved museet. Et ektepar som hadde vært innom museet, kom interessert bort til oss som barket, og frua spurte på klingende Oslo-dialekt om det var båt vi skulle bygge. Heldigvis eller uheldigvis var det Jakob Foss som sto nærmest. Han retta seg opp og kom ganske alvorlig med følgende forklaring: Nei, vi hell på me å bygge bru over Trondheimsfjorn! 

  

laftetømmer

 Da Arild Hammer hadde kjørt inn og ut av porten 50 ganger med trucken, lå det 90 laftestokker pent oppstabla i laftehallen. No planlegge vi laftekurs og lafting av fjøskassen med to rom. Januar 2015 kan være en fin tid for oppstart.
Ellers retter vi en stor takk for velvillig bistand med traktorkjøring til Ole Nik. Sand, Trond Magne Askjem og Jan Olav Leinsli.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her er hele den dyktige laftegjengen samlet i laftehallen ved den ferdige fjøskassen.
Fra venstre: Steinar Saksgård, Tor Idar Småvik (kursleder), Kenneth Bjørkli, Oddgeir Kvithyll,
Arild Hammer, Johannes Hammer, Bendich Jensen, Halvard Hvitsten og Andreas Brødreskift.
Det vanket bløtkake og etterhvert også diplomer til kursdeltakerne.

reisverk

Fra venstre: Oddgeir, Kenneth, Arild og Johannes i gang med tømring av vognbua.

20161018 190945

Så langt kom vi før høstmørket kom for alvor. Nå på vinteren lager vi liner og takbukker m.m. innendørs i båtbyggeriet. 

Hvis noen har lyst å til å være med på tirsdagskvelder, er det bare å ringe.

henv.: Inge Solstad, 917 33 419